Leiderschapslessen Nelson Mandela

Op dit moment gaan mijn gedachten vaak naar de broze gezondheid en het nadere einde van het leven van Nelson Mandela. Als (toen nog) jong meisje maakte zijn boek een hoop indruk op mij. Is dit echt nog maar zo kort geleden gebeurd? Ook zijn vrijlating uit Robbeneiland was zo indrukwekkend. Mijn moeder zei al: lieverd, je bent getuige van geschiedenis. Het voelde of de hele wereld in de pauzestand kwam en dat moment moest mee maken. Jaren later werd ik tijdens mijn Topleergang Leiderschapsontwikkeling geconfronteerd met zijn inauguratiespeech. Regel voor regel verscheen op het scherm, ieder woord kwam binnen. Misschien zijn het wel deze woorden die mij aansporen om anderen ook te helpen het beste uit zichzelf te halen, door anderen vertrouwen in eigen kunnen te geven. Inzetten van menselijk potentieel zorgt voor passie, energie en een wereld in balans. Prachtige leiderschapslessen zijn te halen uit het gedachtegoed van Madiba. Geen bazen en managers, maar leiders die verworden tot stewards. Onze grootste angst is niet dat wij niet voldoen, onze grootste angst is dat wij ‘powerfull beyond mesure’ zijn. (oorspronkelijke tekst van Marianne Williamson).

Comments are closed.